logo van therapeutische massagepraktijk season tree
vergoedingen

Hielspoor

Hielspoor is een verkalking onderaan de voorkant van het hielbot en wordt gevormd door kalkafzetting. Dit is op een röntgenfoto te zien.

Bij pijn aan de hiel wordt al gauw over hielspoor gesproken. De pijn is vaak een bijverschijnsel en is de oorzaak een ontsteking van het bindweefsel dat hecht aan het hielbeen.

Gespannen kuiten kunnen een grote bijdrage leveren aan het probleem. Gespannen kuiten trekken aan de achillespees, die is gehecht aan de hiel, waardoor dan pijn ontstaat. Deze pijn uit zich de aan de zijkanten van de hiel en tussen de gewrichten.

Symptomen van hielspoor zijn: pijn bij het lopen en bij het opstaan. De pijn doet zich voor onder de voet, aan de voorkant van de voet of aan de zijkant van de voet, bij de hiel. 

Behandeling

Omdat er verschillende oorzaken van de klacht kunnen zijn, wordt de hele voet, de gewrichten, de pezen en de kuitspieren onderzocht. Daarna wordt er een behandelplan gemaakt.

Als sprake is van een peesplaatontsteking is er disbalans tussen de voorvoet en de hak. Verkramping in de tenen komt ook vaak voor. Hierdoor wikkelt de voet zich niet meer goed af, wordt de doorbloeding slechter en gaat de peesplaat verder verstijven. Het is van belang om de verstijving in de peesplaat te behandelen, de doorbloeding van de hele voet te stimuleren en de verkrampte tenen los te maken. 

Bij pijn door kalkafzetting zal de massage zich richten op de pijnplekken in het bindweefsel zodat het weefsel soepel blijft, het ontstekingsmateriaal afgevoerd en de doorbloeding bevorderd wordt. Daarbij stimuleert voetreflexologie de aanmaak van de natuurlijke pijnstiller endorfine in het weefsel, waardoor pijnklachten verminderen.

kuitspierBij spanning in de kuitspieren en in de achillespees openbaart het probleem zich in de aanhechting van de achillespees aan de hiel. De behandeling zich richt zich op het los masseren van de been-, en kuitspieren, zodat de spanning van de achillespees vermindert. De voetgewrichten worden losgemaakt om de bewegelijkheid te bevorderen en met voetreflexologie wordt de balans in de hele voet gestimuleerd.

 

Video