logo van therapeutische massagepraktijk season tree
vergoedingen

Reumatische aandoeningen

De meest voorkomende reuma verder toegelicht voor behandeling:

Artritis; Is een vorm van reuma die gekenmerkt wordt door ontstekingen in de kleine gewrichten. De ontstekingen gaan gepaard met zwelling en stijfheid. Hierdoor wordt het synoviale weefsel aangetast (cellen die de gewrichten bedekken en smeren) en ontstaat er littekenweefsel, waardoor er vergroeiingen ontstaan.

Behandeling: Op het moment van een hevige ontsteking kan er niet gemasseerd worden op de aangedane plek. Pas als de ontsteking onder controle is kan er voorzichtig behandeld worden met massage. Het is bij artritis goed om de pezen te masseren om de pijn te verlichten. Nadat de ontsteking onder controle is, is het belangrijk om het ontstane littekenweefsel soepel te masseren om vergroeiing tegen te gaan. Omdat het vaak om kleine gewrichten gaat en synoviaal weefsel gevoelig is moet er rustig en nauwkeurig gemasseerd worden.

Artrose; De kwaliteit van het kraakbeen, tussen de gewrichten, gaat achteruit. Het kraakbeen wordt ‘ruw’, waardoor het gaat slijten. Bij ernstige slijtage ontstaat er bot op bot contact. Symptomen van artrose zijn pijn, stijfheid, instabiliteit van het gewricht, geïrriteerde slijmbeurzen en verandering van lichaamshouding. Artrose komt het meeste voor in de knieën, heupen, nek, onderrug en handen.

Behandeling: Massage is effectief  tegen vermindering van artroseklachten. Het verbetert de tonus (spierspanning) van de omliggende spieren waardoor er meer stabiliteit in het lichaam komt, versoepelt de gewrichten omdat bloedvaten verwijden waardoor afvalstoffen beter afgevoerd kunnen worden en voedende stoffen beter aangevoerd en het vermindert pijn.  

Fibromyalgie; Chronische pijn in de spieren en bindweefsels in het hele lichaam. Bindweefsel komt voor in ligamenten die organen en gewrichten ondersteunen en is een component in het zenuwstelsel. Zwak bindweefsel vraagt hogere activiteit van de spieren om in evenwicht te blijven. Daardoor komen er meer afvalstoffen vrij die, als ze niet voldoende afgevoerd kunnen worden, verzuring veroorzaken.  De meest voorkomende klachten zijn, chronische, zeurende, stekende, brandende en snijdende pijn in het lichaam, vermoeidheid, stijfheid, slapeloosheid, krachtverlies, darmklachten, angsten en depressies.

Behandeling: Een massage zorgt voor een betere doorbloeding van het bindweefsel en spieren waardoor afvalstoffen beter afgevoerd kunnen worden. Massage stimuleert de natuurlijke pijnstiller endorfine waardoor ook het zenuwstelsel meer tot rust komt. Fibromyalgie is pijnlijk en uit zich heel divers. Bij de één is het zenuwstelsel overprikkeld en bij de ander is de stijfheid in het weefsel het hoofdprobleem. Bij fibromyalgie klachten is het belangrijk om de massage hierop aan te passen.

rugwervels

Bechterew; Een vorm van ontstekingsreuma waarbij meestal de gewrichten van de ruggenwervels en de SI gewrichten als eerste ontstoken raken. Er kunnen ook ontstekingen ontstaan in andere gewrichten en pezen, zoals die van het borstbeen, knieën, heupen en armen, voeten, vingers en achillespees. Door de ontstekingen raken het kraakbeen en het bot beschadigd, wordt er meer botbeen aangemaakt en groeien de gewrichten aan elkaar.  De rugspieren gaan verstijven. Omliggende spieren compenseren het gekwetste gebied waardoor er  in het gehele lichaam een verkrampte en slechte houding kan ontstaan.

Behandeling: Een massage is ondersteunend om verstijving, pijn en vergroeiing tegen te gaan. Door de verbeterde doorbloeding worden de spieren versterkt. Ook maakt het lichaam door de massage een natuurlijke pijnstiller aan zodat het bewegen minder pijnlijk wordt. Massage maakt spanning in de compenserende spieren los om een goede houding terug te krijgen. 

Bronnen van wetenschappelijk onderzoek
- American Massage Therapy Association
- Archives of Internal Medicine
- Institute for Complementary and Alternative Medicine at the UMDNJ School of  Health Related Professions
- www.reumafonds.nl

Vragen over deze behandelingen? Neem direct contact met mij op via onderstaande knop...

Direct contact opnemen